Werkzaamheden ARA
Ons Team Vergunningen & Ruimtelijke Ordening draagt in dit project de zorg voor het tijdig verkrijgen van de vergunningen, toestemmingen en meldingen die nodig zijn om in het voorjaar van 2015 te kunnen starten met de werkzaamheden. Daarnaast begeleidt ons Team Ecologie het project vanaf tekentafel tot uitvoering, zodat enerzijds de beoogde natuurkwaliteit behaald kan worden en anderzijds voorkomen wordt dat bestaande natuurwaarden verstoord raken tijdens de uitvoering.
Op het gebied van Vergunningen & Ruimtelijke Ordening lag de uitdaging vooral in de korte tijdsplanning, aangezien het KRW deel van het project eind 2015 moest worden opgeleverd. Ons Team Vergunningen & Ruimtelijke Ordening is dan ook eerst gestart met het uitvoeren van een vergunningeninventarisatie, waaruit duidelijk werd welke vergunningen, toestemmingen en meldingen nog geregeld moesten worden. Na de inventarisatie werden de benodigde vergunningen aangevraagd. De kenmerken, status en voortgang van de vergunningaanvragen zijn vervolgens nauwkeurig bijgehouden in het vergunningenregister, zodat op ieder moment tijdens het project duidelijk is hoe het vergunningenproces ervoor staat en waar men zich qua voorschriften aan moet houden.
Onze adviseurs vergunningen hebben zich met succes ingespannen om alle vergunningen tijdig te verkrijgen, waardoor het project volgens planning van start kon gaan. Vele vergunningen zijn ook eerder verkregen dan de standaard doorlooptijden die hiervoor staan. Dit is vooral te danken aan de strategische vergunningplanning, goede documentatie en motivatie maar ook de goede communicatie van onze adviseurs met de bevoegd gezagen, aannemer Van den Herik en opdrachtgever Rijkswaterstaat.
Op het gebied van Ecologie lag de uitdaging in het beschermen van de bestaande natuur tijdens de werkzaamheden en het optimaliseren van natuurontwikkeling. Ongeveer de helft van de Nederlandse populatie van de grote karekiet heeft territoria in de omgeving van het Ketelmeer. Van belang voor zijn broedbiotoop is de aanwezigheid van stevig, overjarig riet in brede, onverstoorde waterrietzones met voldoende aanbod van grote insecten. In verband met de sterke neerwaartse trend van de soort geldt vanuit Natura 2000 een sense of urgency voor de grote karekiet. Om het tij te keren dienen de watercondities verbeterd te worden en dienen meer moerasranden gecreëerd te worden met vitaal en robuust waterriet waar de grote karekiet in kan broeden. Ons Team Ecologie staat de aannemer bij om de ondiepe zones zodanig te realiseren en in te richten dat optimale condities gecreëerd worden voor soorten als de grote karekiet.
Eén van de eerste activiteiten van ons Team Ecologie was de aannemer adviseren over de inrichtingsvarianten die de meeste kansen bieden op succesvolle ontwikkeling van rietmoerassen met vitaal en robuust waterriet. Een belangrijk aspect hierin betreft het scheppen van de juiste voorwaarden voor de ontwikkeling hiervan, waarbij waterdynamiek, voeding en strijklengte een belangrijke rol spelen. Omdat we in het IJsselmeergebied te maken hebben met een niet-natuurlijk peilbeheer en er extreme weersomstandigheden kunnen opspelen is het advies gegeven om het aanplanten van riet te wijzigen in het gebruik van rietplaggen van elders uit het gebied, om zo de ontwikkelingskans van vitaal waterriet te vergroten (gebiedseigen riet heeft een voorsprong op import riet).