Overig nieuws

Het broedseizoen, wanneer is dat?

30-09-2020 | Ecologie

Het broedseizoen loopt globaal van maart t/m augustus. In september is het seizoen weer afgelopen, of toch niet? Het broedseizoen is de periode waarin vogels baltsen en paren, nesten bouwen, eieren leggen, broeden en hun jongen grootbrengen totdat deze uitgevlogen zijn. In dit artikel leggen we uit waarom een ‘vast’ broedseizoen eigenlijk niet bestaat en waarom er altijd ‘globaal’ voor de periode staat. 

Start van het broedseizoen

We zeggen altijd dat het broedseizoen ‘globaal’ in maart begint. Vogels hebben echter geen kalender in hun vogelhuisjes hangen en in het begin van het jaar krijgt niet elke vogel op hetzelfde tijdstip de lente in z’n bol. Waar aalscholvers soms al in december op hun nesten worden waargenomen en blauwe reigers in februari al starten met eieren leggen, beginnen andere soorten pas halverwege mei met broeden als het warmer wordt en het insectenaanbod toeneemt. Daarnaast moeten de trekvogels eerst in ons land arriveren na lange trektochten vanuit Afrika.

Einde van het broedseizoen

Met het ten einde komen van de zomer in september, komt ook het 'globale' broedseizoen ten einde. Net als de start, ligt het einde van het broedseizoen niet vast. De duur van het broedseizoen hangt onder andere af van lokale omstandigheden. Zoals een gunstig voedselaanbod, wat weer afhangt van de weersomstandigheden waar insecten gevoelig voor zijn. Omdat deze omstandigheden per jaar anders zijn, is de duur van het broedseizoen ook ieder jaar anders!

Elke soort houdt z’n eigen maatstaven aan om te bepalen of er nog een extra legsel gemaakt kan worden. Trekvogels stoppen vaak eerder, omdat ze weer op tijd vertrekken naar het zuiden. Zo werd het begin augustus op plekken waar gierzwaluwen broeden ineens heel stil. Deze vogels zijn vaak maar rond de 100 dagen in Nederland. Ook andere trekvogels zijn ons land in augustus al aan het verlaten, terwijl andere soorten nog een nieuw legsel starten in augustus. Stadsduiven maken het menig stadsbewoner en uitvoerder al helemaal niet makkelijk, zij broeden nagenoeg het gehele jaar! 

Uiteindelijk kan er geconcludeerd worden dat de aanwezigheid van in aanbouw of in gebruik zijnde nesten leidend is en dat het broedseizoen per vogelsoort en per jaar varieert. Zijn jongen nog niet in staat om te vliegen en aanwezig op een nest, dan is deze nog beschermd en moet er toch nog even gewacht worden met werkzaamheden op deze locatie.

Een drukke periode

Voor onze ecologen is het broedseizoen net als voor vogels een drukke periode. Alle vogelsoorten die van nature in Nederland voorkomen zijn namelijk beschermd. Nesten hiervan mogen niet opzettelijk beschadigd, vernietigd of weggehaald worden wanneer deze nog in gebruik zijn. Een uitzondering geldt voor ‘jaarrond beschermde nesten’ welke ook buiten het broedseizoen beschermd zijn. Dit zijn bijvoorbeeld nesten van zwaluwen, uilen, roofvogels, huismussen en de blauwe reiger. Het verschilt per provincie van welke soorten de nesten een jaarrond beschermde status hebben.

Tijdens het broedseizoen begeleiden onze ecologen onze klanten door bijvoorbeeld toekomstige werkterreinen te inspecteren op de aanwezigheid van nesten. Door het treffen van (preventieve) maatregelen kan er voorkomen worden dat vogels zich vestigen of verstoord worden door de werkzaamheden. Zo hebben we dit jaar onderzoek uitgevoerd naar de (jaarrond beschermde nesten) van de grote gele kwikstaart. Verder zijn we diverse nesten tegen gekomen op en nabij werkterreinen. Het is altijd weer een verrassing wat onze ecologen aantreffen en bijzonder om te zien waar er soms gebroed wordt.

Indien u meer wilt weten over de regelgeving m.b.t. werken in het broedseizoen, kun u dit artikel lezen: Werken in het broedseizoen

 

Door het huidige herfstachtige weer en de winter in aantocht is de kans klein dat er nog gebroed wordt. Maar je weet het nooit. Mocht er nog een week komen met hogere temperaturen en zon dan houden onze ecologen de meest eigenwijze vogels in ieder geval goed in de gaten!

Meer weten over het broedseizoen? Stuur Jan Janse een bericht