Overig nieuws

Monitoring van de bloemenweide op sluiscomplex Driel

22-11-2024 | Ecologie

Op stuw- en sluizencomplex Driel in de Nederrijn is in het verleden een stuk perk en gazon omgevormd tot bloemenweide. Deze bloemenweide is in april opnieuw ingezaaid. Ook is er een insectenhotel geplaatst. Onze ecologen hebben afgelopen jaar de ontwikkeling van de bloemenweide en aanwezige insecten gemonitord. Wat is het nut van een bloemenweide aanleggen? Waarom monitoren we de weide en hoe lag hij er deze zomer bij? Je leest het hier.

De aanleg

Op stuw- en sluizencomplex Driel voert van den Herik-Sliedrecht het reguliere beheer en onderhoud uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Vanuit ARA Adviesburo leveren wij het ecologisch advies binnen dit onderhoudscontract, welke ook vele andere kunstwerken langs de rivieren in Oost-Nederland beslaat. 

Enkele jaren geleden is er vanuit de wens om de lokale biodiversiteit te verhogen een bloemenweide aangelegd op het sluiseiland. Een bloemenweide is een goede voedselbron voor een diversiteit aan insecten en kan een geschikte schuilplaats bieden voor grondgebonden zoogdieren en vogels. Destijds hebben wij meegedacht over de aanleg hiervan. Een zonnig gelegen soortenarm stuk gazon en perk met rimpelrozen (een exoot) werd uitgekozen als geschikte locatie. Deze plek is zowel vanuit de sluis als de achterliggende kade goed te zien. In de zomer levert de 2133m2 grote bloemenweide daarom een prachtig plaatje aan passanten en gebruikers van de sluis. 

Voor de aanleg werd een inheems zadenmengsel gebruikt met diverse een- en meerjarige soorten. Deze van oudsher in Nederland voorkomende soorten zijn goed aangepast op ons klimaat. De bloemen van deze planten verhogen het lokale nectaraanbod, waardoor insecten, maar ook insecteneters, hiervan profiteren. Ook dient de dichtbegroeide bloemenweide als een geschikte broedplaats voor vogels. Vlakbij de bloemenweide werd ook een insectenhotel geplaatst voor onder andere solitaire bijen. Deze staat aan de overzijde van de sluis langs de kade en kan bij een bezoek aan het complex van dichtbij bekeken worden.
 

Monitoring

Omdat de bloemenweide aangelegd is en niet natuurlijk is ontstaan, kan deze niet als natuur gezien worden en moet hij beheerd worden. Na verloop van tijd bleek dat de vorige weide helaas was gaan vergrassen. Waarschijnlijk kwam dit onder andere door een te voedselrijke bodem waarop grassen de ingezaaide planten wegconcurreerde. Het afgelopen voorjaar is de weide daarom opnieuw ingezaaid. 

Dit keer is ervoor gekozen om een ecoloog jaarlijks de weide te laten bezoeken en monitoren zowel voor, tijdens als na dat deze in bloei staat. Er wordt gekeken of de weide zich naar wens ontwikkeld en of het beheer hier goed op afgestemd is. Als blijkt dat er wederom sprake van vergrassing is, kan het beheer hierop worden aangepast. Tijdens de monitoring wordt er tevens gekeken welke insectensoorten er in de weide waargenomen worden ten opzichte van het omliggende gazon. Hiermee gaan we na of er inderdaad een positief effect op de plaatselijke biodiversiteit van insecten is. Ook de bezetting van het insectenhotel wordt hierbij bekeken. 
 

Een zee van bloemen

Afgelopen zomer bleek dat de weide goed opgekomen was. Onder anderen margrieten, knoopkruid, beemdkroon, wilde peen, St. janskruid en smalle weegbree stonden in bloei, wat prachtige beelden op leverde. Tijdens de monitoring is de soortensamenstelling en dekking van meerdere plots van 1m2  bepaald. In totaal bleken er (minimaal) 49 soorten planten aanwezig te zijn, waarvan er 15 uit het zadenmengel kwamen. Het was ook duidelijk te zien dat de bloemen veel insecten aantrokken, waaronder veel honingbijen. Tijdens het bezoek vloog hiervan een hele zwerm over. In totaal werden er op de bloemen 28 insectensoorten in een half uur waargenomen, waaronder een grote koekoekshommel (Rode lijst: kwetsbaar) en een diversiteit aan vlinders. Het insectenhotel was drukbezocht door tronkenbijen, welke in de onderstaande video te zien zijn. Volgend jaar zullen we opnieuw bepalen hoe de weide en het insectenhotel erbij staan, een leuke klus waar onze ecologen nu al naar uitkijken.

Ecologisch advies nodig?

Wilt u weten wat wij op het gebied van ecologie voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met Jan Janse voor meer informatie hierover, wij zijn u graag van dienst!

Stuur Jan Janse een bericht